Drømmen om jobbet kan kæntre allerede ved ansøgningen. Den gode ansøgning er målrettet og overbeviser hurtigt om, at der er et match mellem stillingen og dine kompetencer. At skrive en god ansøgning kræver, at du har gjort et godt forarbejde og sat dig ind i job og arbejdsplads.

Selve ansøgningen må max fylde én A4 side. Indholdet skal ikke være en gentagelse af CV’et, men snarere en beskrivelse af din motivation for at søge jobbet. Selve CV’et bør max fylde tre A4-sider (se siden Skriv et godt CV).

Vi anbefaler at din ansøgning indeholder følgende

Kvalifikationer og motivation

HR-konsulenten, der læser din ansøgning, kigger især på:

  • Dine kvalifikationer, der specifikt relaterer sig til stillingen
  • Dine grunde til at søge stillingen
  • Eksempler på relevante tekniske områder, du har arbejdet med, opgaver, du har løst, og personlige mål, du har sat
  • Dine personlige kvalifikationer, værdier og holdninger samt de mål, du synes er vigtige i et arbejdsforhold
  • Et nuanceret CV.

Hvorfor søger du jobbet?

Tænk over, hvorfor du søger jobbet, eller få en anden til at spørge dig ud om det: Hvorfor klikkede du på linket til annoncen? Hvorfor vil du gerne have netop dette job?

Var det

  • arbejdsopgaverne?
  • udfordringen?
  • virksomheden?
  • branchen?
  • virksomhedens produkt/service?

Formuler din ansøgning, så HR-konsulenten får indtryk af, at hér er en motiveret mulig ny medarbejder. Og beskriv din motivation i starten af ansøgningen; gerne lige efter indledningen. Beskrivelsen af din motivation er nemlig særligt vigtig for personen, som læser din ansøgning.

Gør indholdet kort og overskueligt

Tag kun de oplysninger med i ansøgningen, der er relevante for stillingen. Fortæl, hvorfor du søger jobbet, og besvar, hvordan du opfylder de krav, der stilles.

Dine visioner for fremtiden

Fokuser ikke kun på, hvad du har beskæftiget dig med i fortiden; vær også fremadrettet. Beskriv, hvordan du kan bruge dine tidligere erfaringer i jobbet. Det er vigtigt, at du fokuserer på det nye job og dine mål for fremtiden.

Fjern tvivlen

HR-konsulentens evige udfordring er, at han ikke kan regne sig frem til den rigtige kandidat ud fra ansøgningens ordlyd alene. Den menneskelige faktor – personligheden og motivationen – spiller også ind. Ved at beskrive din motivation klart og tydeligt giver du HR-konsulenten den bedste mulighed for at vide mest muligt om dig, og du øger chancen for at blive kaldt til en samtale.

Vær sikker på, at du bliver bemærket – og husket – for alle de relevante ting i din ansøgning. Se Checkliste, inden du sender din ansøgning og dit CV.