En vigtig del af forberedelsen til en jobsamtale er at sørge for, at du under interviewet kan vise arbejdsgiverne, at du er præcis den person som virksomheden har brug for. Nogle siger, at udseendet ikke bør have nogen betydning. Faktum er dog, at det har stor betydning, hvordan du klæder og gebærder dig – og at du ofte bliver bedømt, før du har sagt et ord.

Uanset hvor ren din skjorte er, eller hvor meget dine sko skinner, kan din påklædning ikke garantere dig et job. Men det ”forkerte” tøj kan faktisk godt ødelægge dine chancer for at få det job, du gerne vil have. Her følger nogle enkle råd, som kan være gode at huske:

  • Hav ingenting på hovedet (religiøse hovedbeklædninger er naturligvis undtaget). Kasket, hue eller lignende er absolut forbudt under et interview.
  • Dyb nedringning, mavekort trøje eller bukser med meget lav talje hører ikke hjemme til en jobsamtale.
  • Undgå underlige, “sjove” slips og lignende. Risikoen for at arbejdsgiveren ser dig som en useriøs ansøger, i stedet for som en person med humor, er stor.
  • Begræns brugen af ‘accessories’ – husk, at intervieweren skal fokusere på dig, og hvad du siger – ikke på dine enorme og knaldgrønne øreringe!
  • Vær forsigtig med sminke – brug ikke for meget!
  • Undgå stærke dufte. For meget parfume eller for lidt deodorant er ikke at foretrække, ligesom du bør undgå cigaretlugt. Sørg for, at du lugter godt, men neutralt.
  • Hav styr på dit skæg. Hvis du har skæg, bør du sørge for, at det er veltrimmet og pænt.
  • Vær påpasselig med at vise piercinger og tatoveringer frem – skjul eventuelle bemærkelsesværdige kropsdekorationer.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal klæde dig til jobsamtalen, er du velkommen til at ringe til konsulenten, du skal til interview hos, og spørge, om virksomheden har en dresscode.

Klæd dig gerne lidt pænere, end du vil gøre til hverdag, hvis du skulle få jobbet. Det kan sende et signal til arbejdsgiveren om, at du har ambitioner om at lykkes i netop denne virksomhed. Det er dog vigtigt, at du føler dig godt tilpas i din påklædning, da det ellers vil kunne mærkes og kan påvirke din samtale negativt.