Når først du har sendt dit CV af sted, er det for sent at rette fejlene. Nedenfor kan du læse om de mest almindelige faldgruber og finde gode råd til, hvordan du undgår dem.

Grammatik og stavning

At kunne formulere et CV, et personligt brev og en ansøgning uden stavefejl og grammatiske fejl er utrolig vigtigt. Et CV med mange fejl føles sjusket – og hvem vil ansætte en sjusket kandidat? Spørg nogen, som du kender, om de vil læse dit CV igennem. Det kan også være lettere at opdage grammatiske fejl, hvis du læser dit CV og din ansøgning højt for dig selv.

En masse tekst uden et budskab

Hvorfor bruge 20 ord, hvis du kan få dit budskab frem med fem? Konsulenten har ikke brug for en lang redegørelse for hver eneste lille ting, du har lavet. Han eller hun leder snarere efter nøgleord, som viser, at du er den rette til jobbet. Prøv at fange konsulentens opmærksomhed med punktopstilling og lignende – i stedet for lange, snørklede sætninger.

Tilpas ansøgning og CV, hver gang

Hvis du prøver at skrive et CV eller en ansøgning, som skal passe til alle stillinger, er der stor risiko for, at du ender med noget, der ikke skiller sig ud fra mængden – og at det derfor bliver ignoreret. Konsulenten vil læse en ansøgning, som viser, at du er den rette person til kundens virksomhed og til netop det ledige job. Du bør derfor altid tilpasse din ansøgning, så den bliver skræddersyet til det pågældende job.

Fremhæv dine resultater

Fokusere på dine resultater i stedet for blot at beskrive dine tidligere arbejdsopgaver. Nævn for eksempel, hvis du har fundet på tiltag for at effektivisere din tid, eller du har bidraget med nye arbejdsmetoder -eller processer.

Ikke længere end to sider
!

Der er næsten aldrig nogen grund til at skrive et CV på mere end to A4-sider. Hvis du ikke kan overbevise din fremtidige arbejdsgiver med de to sider, så gør et par sætninger mere ingen forskel. Udtrykket ”Less is more” passer godt her.

Udelad ikke vigtige information

Udeladt information om tidligere stillinger giver ”huller” i dit CV – uanset om det er dit eget valg, eller du bare har glemt en tidligere stilling. Dette hul kan medføre, at det ser ud, som om du ikke har lavet noget i en periode. Undgå at konsulenten tror det værste – sørg for, at du ikke har nogen huller i dit CV. Hvis du af forskellige årsager ikke har arbejdet i perioder, er det bedre at nævne det. Du har sikkert lavet noget nyttigt, du kan nævne – måske taget et kursus eller været på en lærerig rejse.

Klichéer

At bruge klichéer – som f.eks. ”jeg har let ved at samarbejde” og ”jeg er en ildsjæl” – kan ikke anbefales. Hvis du ikke kan bevise det, kan du lige så godt udelade det. Hvis du vil undgå at give læseren en følelse af at læse et standarddokument, er det bedre at give konkrete eksempler. Søger du et arbejde inden for kunstens verden, kan du f.eks. skrive, at ”jeg har en ægte interesse for kunst, hvilket har resulteret i mange museumsbesøg og kunstrejser”.

Uklare formuleringer

Undgå at bruge uklare formuleringer, som egentligt ikke siger noget om dine egenskaber, mål eller personlighed. I stedet for at skrive, at du søger et udfordrende arbejde med mulighed for udvikling, bør du nævne noget mere konkret, som konsulenten kan relatere til sin kundes virksomhed. Igen; det er afgørende at tilpasse din ansøgning til hvert job, som du søger.

Dårligt layout

Så længe det ikke er et designerjob, du søger, bør du ikke gøre dit CV-layout alt for kompliceret. Med en brugervenlig og enkel skrifttype – sort tekst på hvid baggrund – og en logisk orden kommer du langt. Spørg nogen om de vil læse dit CV igennem, hvis du er usikker.

Forkert information

Har du et perfekt, gennemarbejdet CV – men kommer stadigvæk ikke til jobsamtaler? Dobbelttjek, at alle kontaktoplysninger er korrekte. Overvej desuden, at f.eks. din mailadresse ikke bør hedde noget fjollet som lilleblomst83@hotmail.com, men at også denne får dig til at fremstå som professionel og seriøs.